Символика на цветовете в учебния процес: Част II

Публикувано от Християна Иванова 02/03/2017 0 Коментари Блог,

Цветовете имат своето място в учебния процес. Да определим по-добре измеренията му, ни помага познаването на тяхната символика. След като в „Символика на цветовете в учебния процес: Част I”, разгледахме интелектуалното синьо, време е да обърнем внимание на следващата багра: червеното.
 То носи асоциации с бурна енергия, топлина, гняв, насилие, но и страст и любов, могъщество, победи и сила. Червеното носи значението и на забрана и повишено внимание – примерно в пътните знаци. То е цвят на крайните страсти.  Свързва се с квадрата.
В училище червеният химикал на преподавателя е този, който бележи ученическите грешки. Тук то е символ на корекция и учителска намеса. Подходящо е за указване на различни правила, привличане на специално, повишено внимание. 

 

Розовото е цветът на нежността, невинността, чувствителните хора. Много от него на едно място има отрицателен ефект за човека и носи изтощение и изцеждане – емоционално и физическо.

 

 

Жълтото е най-яркият и видим цвят в спектъра, който очите ни възприемат преди всички останали. Топлата багра на емоциите, слънцето, пясъка, житата и златото и патетата. Символизира жизненост, радост, богатство и смелост. Използва се и като предупредителен сигнал, примерно на светофара. Според семантичния диференциал цветът се анализира с триъгълника. 
В психологията, този цвят е символ и на ума, интуицията, съзнанието и вниманието. Той подобрява концентрацията и мисленето и подпомага преодоляването на трудностите.  Ето защо жълтото е изключително подходящо за оформяне на пространствата в училищата. Символиката, която носи би подпомогнала положително учебния процес и възприятията на децата.

 

 

Оранжевото от своя страна, е топлина, залез, добро настроение. той е веселост, портокал, радост от живота. Това е баграта, която уравновесява. Един от най-важните цветове в психотерапията. Любим е на духовно извисените и креативни хора. Цветът на будистите. Носи смях и жизнерадостност. Стимулира и възбужда ума и затова е много подходящ за учебните помещения. Зарежда с положителни емоции, носи и търпение, искреност, деликатност, креативност.

 

 

Зеленото е цветът на хармонията и баланса. То е младост, надежда, спокойствие и еквилибриум между студените и топлите цветове. Символизира плодородието и природата. Има редица положителни ползи за здравето. Успокоява и хармонизира, но и подпомага креативността и мисленето. Носи значение на сигурност и безопасност (светофар, вкл. пешеходен). Цветът на природата и растенията. "Зеленото" училище означава изнесени занятия сред природата. Цветът също е подходящ за широка употреба в учебния процес, поради положителната широка символика, която носи, наред със спокойствието и повишената концентрация. Това е цветът, който най-малко уморява очите.

 

 

Виолетовото е свързано с духовността и въображението. То успокоява ума и емоциите и окуражава състраданието и чувствителността. Виолетовото е интелигентен баланс на свръхсетивността.  

 

 

Бялото е чистота, истина и равенство, вдъхновение, вяра, мир и спокойствие. То е съвършенство и завършеност, светлина и невинност. Белият гълъб е мир. Бяла е булчинската рокля, ангелите, облаците, снега и мъдростта. Бялото е победа над злото и символ на добро, ново начало. То е чисто поле, в което да градиш спокойно.  Бялото е обединител на всички цветове, но и липсата им.  То ги отразява.

 

 

Черното е цветът-злодей. То е асоциирано с най-негативни чувства, събития, места. Присъстваше във всяка класна стая - дъската на която се пишеше с бял тебешир, беше черна. Днес, на белите дъски се пише с черен маркер. Бялата хартия и черното мастило на различните книги, помагала, учебници, са неизменни хранители на безчет знания и мъдрост. В училище черното има място точно там - между кориците на учебниците. Определено не е добре да присъства осезаемо в интериора.

 

 

Сивото е граничен, тъжен цвят. То е точката, в която бяло и черно се срещат. Носи меланхолия. Идеалният консервативен неутрален бизнес цвят. В училище може да присъства леко, в комбинация с положителни околни цветове, които да го озарят.  

 

 

Кафявото е топъл, природен цвят. То носи спокойствие, но и е считано за най-обикновената, безхарактерна багра. Асоциира се с мъдрост, плодородие, подкрепа, но и тъга. Цветът на Баба Меца и дърветата. Има място в учебния процес.

 

 

Цветовете имат съществено място в учебния процес. Използвайте техните нюанси, комбинирайте и помогнете на децата, да се чувстват и усвояват максимално добре. В подове, стени, тавани, химикали, дори маркери с който преподавателят пише и специални печати за учители, с които оценява най-малките, цветовете имат значение. Те насърчават, окуражават, стимулират, успокояват, уравновесяват. Точният цвят, на точното място е важен. Използвайте го и в различните нагледни материали и презентации, които предлагате на своите ученици. Открийте кои цветове работят най-добре във вашата учебна стая и ги оставете да ви помогнат. Ще видите, че си струва.  

 

Напишете коментар