7 начина да мотивирате ученик

Публикувано от Християна Иванова 08/11/2017 0 Коментари Блог,
В днешно време е много трудно да съсредоточиш вниманието на учениците. В крайна сметка има различни деца, едни се стараят, дават всичко от себе си да се справят с трудностите в училище. Но има и други деца, които се вълнуват от всичко друго, само не и това, на което трябва да наблягат. Питате се как учителите или родителите се справят?  Трудно е, но не е невъзможно. Родителите трябва да ги подкрепят и мотивират и определено да им отделят внимание и да се интересуват най-вече как се справят в училище. А задачата на учителя е да предаде нужната информация, така че да бъде лесно усвоима и да го мотивира да иска да науче повече и повече. Когато един човек е мотивиран, може да се справи с много препятствия. Ето кои са нашите 7 начина, с които Вие може да мотивирате всеки ученик.
 
Как да мотивирате ученик - печати за учители от modico
 

1. Вдъхвайте вяра в детето Ви

 
Едно от основните неща е да накарате детето Ви да вярва в това, че то може да учи. Не пропускайте от време на време да го хвалите, било то, че има напредък или, че се справя много добре. Когато детето има подкрепата на родителя, няма по-добра мотивация от тяхното насърчаване. Трябва да следите нагласите им и да му покажете, че Вие вярвате в него, за да повярва самото то в себе си. Има моменти, в които децата не искат да разочароват своите родители, а напротив да се докажат пред тях. Това си е мотивация, но Вие трябва да сте тези, които да се инересувате от всичко случващо около тях училище. Освен това трябва да го абстрахирате от коментарите на неговите връстници, понякога могат да бъдат болезнени.
 

2. Методите на учителя

 
Много от  начините на някои преподаватели не е подходящ за голяма част от учениците. Ако едни се справят навреме и работят по-бързо, то за други е малко по-трудно. Важно за един е учител да умее да преценява възможностите на децата. И когато има затруднение, те трябват да измислят нов начин, за да го мотивират и насърчават. Другото, което, че понякога родителите изграждат в децата си някаква система на учене, но тя не е правилна. Като учител, Вие, ако сметнете, че не се справя, говорете с родителите и разберете дали проблемът е в тях или в предишното учлище, детето е свикнало по един  начин, но сега не успява. Измислете начин, с който той сам да се надпреварва със себе си и да се бори да подобри своите резултати. За да покаже най-доброто от себе си, освободете го метода на учене, който го проваля.
 

3. Учебната среда

 
Има проучвания, които доказват, че самата обстановка оказва голямо влияние върху ученето на децата. В своята книга, Джо Сътън разказва точно за такъв случай, в който ученик изпитва трудност да учи. Това, което се оказало, че на него му трябва тухо място със светлина и дори да закусва. Майката не му позволявала да учи на масата, докато всички закусват, но по молба на на доктор Сътън, тя му осигурила такава стая и му носила разни плодове,зеленчуци и така той се мотивирал и е бил готов за работа.  Така, че колкото и странно да звучи, за едни може да е проблем работата сред хора и да предпочитат самостоятелност, а за други да не е проблем толкова средата, в която се намират.
 

4. Елемент на съревнование

 
Детска мотивация може да бъде и съревнованието. Учениците обичат да се борят да бъдат първи и когато някой е по-добър от тях, те се мотивират да искат да го победят. Има много такива математички игри, които са доста примамливи. Има и софтуери, които изискват академични познания и умения, за да победиш. Насърчавайте ги да се включват в множество състезания, организирани в училище. Може за разнообразие да организирате в часовете подобни игри, определено така Вие ще ги мотивирате. Когато е интересно и амбицията става по-голяма.  Не забравяйте, че съревнованието понякога може и да се превърне в проблем между младите. Когато излъчите победител, не го възхвалявайте прекалено, а кажете хубаво и за всички други участници. Търсете такива събития, в които всеки един от тях да може да покаже с воите възможности.

 

5. Дисциплина

 
В крайна сметка дисциплината също може да бъде мотиватор. Понякога съществува и съпротива. В този случай, Вие трябва да си зададете въпроси от типа дали методите, ресурсите, средата са проблем. Вие ще искате да направите най-доброто за заучаване на материала, за тази цел е нужно да се внесе дисциплина, тоест някои ограничения. Най-важното е учениците да знаят своите граници. Често говорете с тях по този въпрос, за може за тях да бъдат ясни и разбрани последствията. 
 

6. Награди

 
Например, когато обещаете на детето, че ще получи награда  след като приключи своите уроци и домашни. Това е една голяма мотивация и ще видите колко набързо ще седне и ще се справи със задълженията си. Определено наградите дават резултат. Идея е да пишете бонуси, с които да повишавате техните оценки. Избягвайте наградите да бъдат парите, по-скоро материални неща. Гарантираме Ви напредък в ученето на детето Ви. Ние от Модико Ви гарантираме за още един начин, с който може да мотивирате първокласници и второкласници.  Предлагаме разнообразие от автоматични печати за учители в различна форма. А за бъде по-лично, ние можем да направим индивудален печат за Вас по Ваш избор. За всяка оценка, поставете съответния печат, като мотивирате учениците да се борят за най-високата оценка, затова изберете такова животно, което е обичано и харесвано от всяко едно дете. Бъдете креативни!
 

7. Дръжте го отговорен за времето

 
Поставяйте срок за задачите, които раздавате.  Трябва да има момент, в който Вие да поставите оценка на самата работа. Покажете на учениците, че Вие не ги подарявате тези оценки, а те трябва да си ги печелят сами. Дайте конкретен срок и се придрържайте към него. За добра мотивация може Вие трябва да му давате средство за самоконтрол, за да отбелязва напредъка си и да го насърчава: списък с извършената работа, оценка или бележник за себеоценка. А и това е един начин да се научи да бъде отговорен и всичко да върши навреме.
 
Децата често мислят за всичко друго, освен за учение. Това идва от липса на мотивация и неувереност. Затова, за да има резултат и той да бъде успешен, независи само от учениците, а и от подхода на учителите и родителите. Накарайте го да заобича предмета с методите, които предприемате и ще видите как всяко едно дете може да се превърне във Вашия любим ученик. Бъдете един добър пример, но и не подценявайте техните начини, понякога са по-ефикасни за самите тях.  И не пропускайте да разгледате широката гама от печати с уникален дизайн, които ние от Модико можем да направим за Вас.

Напишете коментар