5 трика за задържане на вниманието на учениците между 1-4 клас

Публикувано от Lyubomir Atanasov 07/12/2016 0 Коментари Блог,

 

Въпросът „Какво прави един учител добър?“ се коментира много време. Тук е трудно да се отговори, защото няма определена рецепта за успех и различни подходи работят за различни специалисти. 

 

 

5 Трика за учители за задържане на вниманието на ученици от 1-4 клас от Модико България

Независимо дали преподавате от скоро или имате дългогодишен опит в тази сфера, сме Ви подготвили 5 трика, с които да мотивирате немирниците. 

 

 


1.    Създайте списък с правила или „конституция“ в класната стая
Нека се включат и учениците в създаването му. Щом определят 5-те или 6-те най-важни точки, ги напишете на лист. Когато всички ученици се подпишат върху конституцията, го окачете на стената, където да го виждат.

2.    Стимулирайте ги
Учениците могат да мислят, че са големи, но все още се мотивират при награда. Всъщност и при възрастните това сработва. Една идея е да направите билети, които да ги давате на малчуганите. Тези билети могат да бъдат спечелени при добро поведение, участие в час и така нататък. Всеки петък може да организирате „базар“, на който децата ще имат възможност да разменят билетите си за бонбони, шоколади, снаксове и други лакомства.

3.    Говорете тихо

Когато в стаята е шумно, инстинкт за повечето учители е да повишат тон, за да ги слушат учениците. Направете точно обратното. Говорете по-тихо. Така ще ги заинтригувате и ще започне шума да намалява, за да могат да чуят това, което им казвате. Опитайте.

4.    Печат на класа

Децата между 7-11 години обичат да рисуват върху тетрадките си, да им слагат стикери. Може да направите печат на класа в забавна форма. Това е модерен начин да повлияете на тяхното поведение чрез положителен метод. Онлайн могат да Ви направят с всякакъв печат за учители с картинка и текст. 


5.    Песен за старт на деня
Няма нищо по приповдигащо духа, както музиката. В началото на първия час отделете 2-3 минути за песен, която класа да пеят заедно. Това освен за настроение ще събуди малчуганите


Това са само някои начини да задържите вниманието на учениците. Един добър учител задържа интереса им, но главната му цел е да развива знанията им и допринася за оформянето на децата като личности. Преподаването не е просто професия, а призвание.  

 

Напишете коментар