Как да изберем подходящ фирмен печат ?

Публикувано от Modico Online 15/12/2015 1 Коментари Блог,

Фирменият печат на пръв поглед е нещо съвсем обикновено и обичайно. Да, в дейността на фирмата той се използва много често и е важно той да е подходящ. Ако и на вас ви е нужен печат, то в следващите редове ще откриете полезна информация как да направите най-добрия избор за вашата фирма.

 

Първо, решете каква информация искате да съдържа печатът ви.

Задължително:

  • Трябва да присъстват името на фирмата на български език и правната форма, с която е регистрирана. Изписването на латиница е по желание на клиента.

Препоръчваме:

  • Град – това е удачно решение, ако планирате да развиете дейността си и в други населени места. По този начин лесно ще може да се ориентирате кой документ в кой град е изготвен и подпечатан.

  • Булстат – присъствието на единния идентификационен код на печата ще ви бъде от полза, когато е нужно да го положите върху митнически документи. Ако вашата фирма се занимава с внос и износ, то тогава той трябва да присъства задължително върху печата.

  • Адрес, телефонен номер, уеб сайт и имейл са допълнителна информация, която също може да бъда вписана в зависимост от предназначението на печата.

Относно формата на печата:

  • Стандартна форма – на пазара се предлага голямо разнообразие от форми и модели, но ние ви съветваме да заложите на класиката, т.е правоъгълен, кръгъл  или елипса. Размерът не е от значение. Най-често изработвани са кръглите печати с диаметър 30 мм и 40 мм.

  • Все по-широко разпространение намират фирмените печати без рамка, т. нар. дизайнерски печати, които съдържат само текст или текст плюс фирмено лого. Дори и да не разполагате с последното, винаги можете да се обърнете за съвет към нас и нашите колеги.

  • Препоръчително е изработените печати да бъдат със синьо мастило, за да можете да различавате оригиналните документи от копията.

 

Естествено, това са само съвети, тъй като в момента няма действащ нормативен акт, който да регламентира задължителните компоненти при изработката на фирмени печати.

 

След като вече сте решили каква информация искате да съдържа вашият печат, е ред да изберете и механизма, с който ще го полагате. Съвременните автоматични печати са  удобни и практични. Освен да ви харесват на външен вид трябва да се съобразите и с техните характеристики, които ще разгледаме в друг материал.

 

Печати за голямо натоварване

Това са печати, с които могат да се положат до няколко хиляди отпечатъка с едно зареждане на мастиления тампон.

+ Оставят равномерен отпечатък. Рядко може да се получи блед или размазан печат. Подходящи за голямо натоварване.

- Не са удобни за пренасяне поради по-солидната си конструкция. Съхраняват се във вертикално положение, тъй като имат отвори за въздух, през които може да изтече мастилото.

 

Печати за средно натоварване

Това са фирмени печати, които ще се използват със средно натоварване. Когато избирате машинка за печат, разучете дали е подходяща за честотата, с която ще я използвате.

 

Джобни печати

Ако работата ви не е свързана със стоене в офиса и често ви се налага да пътувате по срещи и други задачи, джобният печат е вашето решение.

+Малкият му и компактен размер го прави удобен за пренасяне дори в джоба на дрехата.

- Често оставя неравен отпечатък с бледи участъци. Крехък е и при силен натиск може да се счупи.

 

Това са само препоръки, които може да следвате, за да изберете подходящ дизайн за вашия печат. Все пак фирмените печати се използват дълго време и значението им е изключително голямо за цялата документация и дейност на фирмата ви.

1 Коментари

Десаби:
15/07/2016, 04:24:17 PM, www.desaby.com
Отговор

Към хубавата статия ще е добре да се добавят и няколко съвета и препоръки за избора на машинки, защото при мен все се чупят и оставам без печат в най-неподходящия момент, винаги когато ми трябва спешно.

Напишете коментар