Символика на цветовете в учебния процес: Част 1

Публикувано от Християна Иванова 20/02/2017 0 Коментари Блог,

Преподавателите са тези, от които зависи доколко учениците ще попиват успешно информация. Разбира се, ролята на родителя също не е за пренебрегване, но на своя страна всеки педагог има арсенал оръжия - различни тактики, подходи, помагала, включително интерактивни, които могат да подпомогнат усвояването на учебния материал още по време на преподаването му в училище. В този ред на мисли, никак не е за пренебрегване визуалната памет и въздействие, които могат да са много силни помощници. 

 

 

 

XXI век - всичко е технология. Дори в родния Закон за образованието, последните промени включват разработката на т.нар. "иновативни училища": 

 

 

Чл. 38, ал. 7 - Иновативни училища са училища, които постигат подобряване на качеството на
образованието, като:

1. Разработват и въвеждат иновативни елементи по отношение на организацията
и/или съдържанието на обучението;
2. Организират по нов или усъвършенстван начин управлението, обучението и
учебната среда;
3. Използват нови методи на преподаване;
4. Разработват по нов начин учебно съдържание, учебни програми и учебни планове

 

 

В настоящия материал ще обърнем внимание на един често пренебрегван начин за по-успешен учебен процес - използване символиката на цветовете. Това е принцип, който успешно може да залегне в програмата, с която дадено училище кандидатства за иновативно учебно заведение. 

 

 

Какво са цветовете?

 

 

Теорията казва, че отразяваната или излъчваната от даден обект видима светлина е това, което му дава цвят във възприятията на човека. Този процес е свързан със спектралната чувствителност на фоторецепторите, заради която възприемаме светлината от различните участъци на спектъра по различен начин. Звучи сложно. Реално, всички знаем какво е цвят. Казано просто, плюс безкрайност краските, в които животът е оцветен.  

 

 

Монохроматични или чисто спектрални се наричат цветовете на дъгата. Те включват багрите, дължащи се на видимата светлина. Усещането за еднакъв цвят, предизвикано от диапазон или ивица от видимия спектър е равно на определен цвят. Шест са основните ивици, на които делим видимия спектър. Именно тях наричаме цветове на дъгата - червено, оранжево, жълто, зелено, синьо, виолетово.  Окото ни може да различи внушителните над 10 милиона цвята.  

 

 

Посланията на багрите са универсални.

 

 

Те са оръжие, използвано в рекламата, уеб дизайна, интериорния дизайн, модата… Недостатъчна обаче е целенасочената им употреба по определени правила в учебния процес. Всъщност, по същия начин, както и в останалите направления, могат да се използват в училище, в буквално всеки аспект на обучението. Далеч не говорим за логичните оформление с определени багри на учебниците и различните интерактивни материали. Цветовете трябва да бъдат специално подбрани и на други нива в училище. Това могат да са дори стените на учебната стая, различните карти, декорации, табла с информация, чинове и столове, дори подова настилка и цветове с които учителят пише и оценява. 

 

 

Примерно, в началните класове оценяването е насърчаващо и преподавателите често използват различни цветни печати, за да дадат своята положителна оценка за представянето на ученика. Това е особено разпространено последните години, във всички начални училища. Защо? Защото печатът с някаква позната фигура - обикновено работлива пчеличка, усмихнато човече, любим герой от екрана и приказките или друг положителен знак, е разбираем за детето и то го разпознава като положителен, насърчителен знак за усилията, които е положило. Това е особена система на общуване между ученика и учителя, в които отново се използва и цветова символика. 

 

 

Фирмите за изработка на печати, като "Модико", предлагат включително индивидуален дизайн, съобразен с предпочитанията на клиента. Освен да подберете качествен печат, който да не цапа, да е годен за многобройни отпечатъци и да е в подходяща форма, не е без значение в какъв цвят ще бъдат учителските оценки - печати. Това пък ни връща към стартова позиция: общоприетите полета на смислово и емоционално внушение, които цветовете носят. Ако ги разпознаваме, можем да ги използваме в своя полза, 
включително в учебния процес.

 

 

Синьото е интелект, доверие, чистота и истина. То носи усещане за сериозност, упорство, постоянство, ред и систематизация. Това е най-разпространеният цвят на мастило за химикали и писалки по света. Това го прави един от основните цветове в учебния процес. Синьото е и небе и море, спокойствие и хармония. Изследвания показват, че най-често хората го свързват с формата на кръга.

 


Очаквайте скоро втора част от "Символика на цветовете в учебния процес".

Напишете коментар