Как да направим най-красивата великденска украса

Публикувано от Християна Иванова 04/03/2017 0 Коментари Блог,

Няма съмнение, че един от любимите пролетни празници е Великден. Всички се радват, че ще се съберат около празничната трапеза, че ще се видят със семейството си, а най-развълнувани са децата. С огромно желание те се включват в подготовката на празничната украса и храна. 

 

 

 

Изпичането на козунаци и боядисването на великденски яйца са едни от най-важните традиции, когато говорим за Великден. А боядисването на яйцата почти винаги е повод за забавление, игри и детски усмивки. Традицията с боядисването на яйца произхожда още от древността, а ритуалите свързани с тях са символизирани раждането на нов живот. Според историците, тази традиция е била спазвана от древните египтяни, персийци, гърци, римляни и китайци. 

 

 

Според еврейските ритуали, дори много бедните хора са си подарявали яйце за Пасха. Обичаят с даряването на боядисано в червено яйце започва с Мария Магдалена, която подарила боядисано яйце на императора в Рим. 

 

Как Великденските яйца стават произведения на изкуството

Русия, 1885 г. Император Александър III подарява на своята съпруга Великденско яйце, което е същинско произведение на изкуството. Яйцето е изработено от прочутия бижутер Петер Карл Фаберже, който до 1917 г. всяка година създава по едно великолепно празнично яйце, което императора подарява на майка си или съпругата си. 52-те Великденски яйца са наричани ,,Императорски‘‘ и имат огромна колекционерска стойност. Всяко от тях е украсено със скъпоценни камъни, отваря се като матрьошка и крие малки светове с себе си. Императорските яйца са изключително ценни и скъпи. В наши дни самата кралица Елизабет притежава 3 от тях, а други са в частните колекции на известни семейства.
 

Ако притежавате опит като бижутер, може да се вдъхновите и сами да пробвате да украсите великденските яйца както го е правил Фаберже. Ако ли не, в момента огромна популярност набира т.нар. Do It Yourself техника, по която са запалени всички хора, обичащи да създават украса, плетива и сувенири в домашни условия.
 

Със сигурност по магазините можете да откриете много красиво изработени великденски яйца, но с тях празникът няма да е същия. Все пак, не пропускайте да лишите себе си и децата от забавния ритуал по боядисване.
 

Ето няколко съвета как да украсите великденските яйца

Първо, уверете се че всеки си има задача, която ще изпълни и следете да не настъпи пълен хаос. Подготовката за празника си е наистина един малък празник, но не е нужно след нея да не можете да познаете собствената си кухня.

 

Не пренебрегвайте домашните средства и хитрини

Колкото и да са безвредни, боите за яйца ги оцветяват и ви карат да се чудите дали използването им е толкова безопасно. А защо тази година не изпробвате някоя добре изпитана техника, завещана още от бабите? Изхвърлете оцветителите и отварите и за боядисването използвайте природни средства като отвари от били или ядки. Червен цвят се получава с отвара от брош, жълт – от орехи, зелен – от коприва, оранжев – от смрадлика.

 

Рисувайте

Рисуването ви се отдава? Чудесно, значи този метод е за вас. С него можете да си спестите дори боядисването. Нуждаете се единствено от химикал тънкописец, с помощта на който можете да нарисувате весели емотикони по яйцата. Викнете на помощ децата, които със сигурност ще вземат задачата присърце.

 

Използвайте печати за яйца

Ние от Модико България знаем колко много задачи трябва да се свършат по време на подготовката за празничната трапеза. Именно затова, създадохме печати за великденски яйца, с помощта на които ще успеете да маркирате над 7000 яйца за по-малко от 60 минути. Използвайки печатите за яйца, вие не се нуждаете от боядисване, тъй като те могат да създадат над 300 000 импресии. Мастилата, които се използват са сертифицирани и няма нужда да се тревожите дали са безвредни. Печатът за яйце е най-подходящия начин да дадете израз на креативността си – просто ни кажете каква е вашата идея, а ние ще я изпълним.

 

 

Надяваме се, че нашите предложния ще ви помогнат да организирате подготовката за празничната трапеза и благодарение на тях да избегнете хаоса и бъркотията, но не и усмивките и доброто настроение.

 

Напишете коментар