10-те най-безумни медицински практики в човечеството

Публикувано от Християна Иванова 16/01/2017 0 Коментари Блог,

 

Странните медицински практики не са рядкост .. може би не сте чували за някои от нещата, които са правили през 19-ти век.
Въпреки това именно някои от тези странни практики са довели до постижения, без които медицинската практика не би била толкова успешна.
В нашето ежедневие ние, печати Модико България, се срещаме с много лекари, когато имат нужда от
лекарски печати. Затова решихме  да Ви представим 10 от най-безумните медицински практики, за които сме чували в историята на човечеството.

 

10. Мъртва мишка в устната кухина

 

Кой би сложил мъртва мишка в устата си? Древните египтяни  са го правили с надеждата, че това ще облекчи зъбоболката им. В някои случаи пюрето от мъртва мишка се е смесвало с други съставки и получената смес се е прилагала към болезнено място.

 

 

най-безумни медицински практики с мишки, статия от печати за лекари Модико България
Египтяните не са единствените, които прилагат този метод. В Англия един лек за брадавици е бил да разрежат мишка на половина и да я сложат на проблемното място. Мишки също са били използвани за лечение на магарешка кашлица, морбили, вариола, и нощно напикаване.

 

9. Диагноза чрез овчен черен дроп

 

При липсата на кръвни тестове или рентгенови лъчи, как древните лечители са диагностицирали заболявания?
В Месопотамия (днешен Ирак), практикуващи правили оценките не чрез преглед на пациента, а чрез изследване на черния дроб на пожертвана овца.

 

 

Медицинска практика безумни  с овце- статия от печати Модико България
По това време се е смятало черния дроб за източник на човешка кръв, а оттам и на източника на живота. Глинените модели на овчен черен дроб датират от 2050 г.


8. Рязане на език

 

Какво е най-доброто лечение за заекването? Лекарите през 18-ти и 19-ти век често отрязвали наполовина езика на заекващия
Този метод все още се използва днес, но за лечение на рак на устната лигавица. Днес това се прави под обща анестезия, което не е било така в миналото.
И болката е само единият проблем. Лечението не било успешно, а някои пациенти стигали до смърт след прекомерна загуба на кръв.

 

 

7.  Крокодилско бунище

 

В древен Египет контрацептивът е бил крокодилска тор. Сухата тор се вмъква във вагината, като идеята е, че ще омекне, след като достигне температурата на тялото, за да образува непропускаща бариера.

 

 

Крокодилска течност - медицински практики , статия от Модико България
Други контрацептивни "средства“, използвани в миналото са лимонови половинки, памук, вълна, морски гъби и слонски изпражнения.


6. Прах на съчувствие

 

Седемнадесети век медицина може да изглежда малко странна за модерните хора, но може би нищо не изглежда по-безумно от „Прахът на съчувствието“ на Сър Kenelm Digby.
Прахът е бил предназначен за лечение на много специфично нараняване: рани от сабя. Той е направена от земни червеи, свински мозъци, железен оксид (ръжда), както и части от мумифицирани трупове, смилено всичко на прах. Прахът се прилага не към самата рана, а върху оръжието.
Digby мислел, че странното ястие по някакъв начин ще стимулира лекуването на раната.

 

 

5. Змийско масло


В продължение на векове змийското масло в Китай в било действително лечение, използвано в традиционната китайска медицина за облекчаване на болки в ставите. В действителност, то все още се използва и до днес.
Змийското масло изглежда е било доведено до Америка от китайски работници, които са работили по континентална железница. Това е било не лека работа, затова работниците се смята, че са втривали това масло в ставите.
Змиите са богат източник на ейкозапентаенова киселина (EPA) омега-3 мастна киселина, която има противовъзпалителни свойства.

 

4. Диагностика чрез урина

 

В средновековна Европа лекарите често диагностицирали пациентите си въз основа на този метод. Звучи научно, но в действителност не е представлявало нищо повече от поглеждане на урината на пациента. Държаща колба на урина срещу светлината е символ на медицината през Средновековието като бяла престилка и стетоскоп днес.

 

 

3. Vin Mariani

 

През 1863 г. италианският химик Angelo Mariani създава лечебен тоник, съдържащ червено вино, лекуващ с листа от кока.
Vin Mariani става хит - може би не е изненадващо, тъй като листата от кока съдържат кокаин.
Обяви твърдят, че напитката е била подкрепена от 8000 лекари и е идеална за "претоварени мъже, деликатни жени и болнави деца." Тя е била ползвана от Томас Едисон, кралица Виктория, папа Свети Пий Х, и папа Лъв XIII, който дори се появи в реклама на тоника го награди със златен медал.
Vin Mariani бил продаден бързо в САЩ, където вдъхновил Джон С. Пембъртън да създаде подобен продукт - Coca-Cola.

 


2. Парафин

 

Днес, лекари използват ботокс и колаген за подмладяване на лица. Обратно в 19-ти век някои лекари са използвали инжекции с парафин, за да се изгладят бръчките.
Парафинът също се е инжектирал в гърдите на жените в един ранен опит за увеличаване на бюста. Но това излезнало от практиката - и поради добра причина. То е предизвиквало образуване на твърди, болезнени бучки, известни като paraffinomas.

 

 

1. Тестиси на коза

 

В началото на 1900 Джон Бринкли се превръща в един от най-богатите лекари в Америка, въпреки че няма медицинско образование. Той твърди, че може да се лекува импотентност, безплодие и други сексуални проблеми чрез хирургично имплантиране на кози тестиси в мъжа.

 

 

Напишете коментар